Pabudo erkės!

 Pievose, parkuose, miškuose ar net sodybos kieme mūsų tyko nemenkas pavojus – erkės, kurios nubunda  kovo mėnesį, o jų platinamų ligų protrūkis stebimas vasarą ir tęsiasi iki vėlyvo rudens.

Erkių platinamų ligų plitimo keliai yra du: per kraują (įkandimo metu) ir geriant infekuoto gyvulio nevirintą pieną.

Iš erkių pernešamų ligų labiausiai žinomi ir Lietuvoje dažniausiai registruojami erkinio encefalito ir Laimo ligos atvejai. Šios ligos yra visiškai skirtingos, skirtingi jų sukėlėjai, simptomai ir gydymas.

 

Erkinis encefalitas (EE)

 

Tai centrinės nervų sistemos liga, kurią sukelia erkinio encefalito virusas. Šį virusą užkrėsta erkė, arba nimfa, gali perduoti žmogui įkandimo metu, taip pat vartojant nepasterizuotą pieną ir jo produktus.

Žmogus, užsikrėtęs EE, praėjus dviem ar trims savaitėms po erkės įkandimo, gali pajusti panašius į gripo simptomus: atsiranda galvos skausmas, nedidelis karščiavimas, maudžia kūną. Šie simptomai trunka apie savaitę. Antroji erkinio encefalito banga pasireiškia karščiavimu, stipriu galvos skausmu, vėmimu, galvos svaigimu, šaltkrėčiu, sąmonės sutrikimu. Atsiradus tokiems požymiams, reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją. Maždaug trečdaliui žmonių visam gyvenimui išlieka šiai ligai būdingi liekamieji reiškiniai.

 

Laimo liga

 

Šią ligą sukelia bakterijos, kurios aptinkamos erkių virškinimo trakte. Žmogus užsikrečia, kai erkė, siurbdama kraują, į žaizdą suleidžia skysčius, kuriuose yra šios ligos sukėlėjų. Būdingiausias Laimo ligos simptomas yra odos bėrimas, kuris atsiranda praėjus 1-4 savaitėms įkandimo vietoje. Bėrimas yra didesnio nei 5 cm diametro ir plinta toliau. Rečiau pasireiškia nervų, sąnarių, širdies ir kraujagyslių sistemų pažeidimo simptomai.

Persirgus Laimo liga imunitetas neįgyjamas ir žmogus šia liga gali susirgti pakartotinai. Vakcinos nuo Laimo ligos nėra, todėl, norint išvengti šios ligos, labai svarbios individualios apsaugos nuo erkių priemonės.

 

Rekomendacijos

 

Efektyviausia erkinio encefalito profilaktikos priemonė – skiepai. Skiepytis nuo EE niekada nevėlu, tačiau rekomenduojama pasiskiepyti iki šiltojo metų laikotarpio pradžios. Taip pat patariama nenaudoti termiškai neapdoroto pieno ar jo produktų.

Vykstant į gamtą tinkamai apsirenkite: dėvėkite uždarus drabužius ilgomis rankovėmis, taip pat ilgas kelnes, sukištas į batus ar kojines. Išvykai į gamtą rekomenduojama pasirinkti šviesesnius drabužius, nes ant jų lengviau pastebėsite ropojančią erkę.

Iškylaudami gamtoje venkite pamiškių ir aukštos žolės (apie 10-20 cm aukščiau nuo žemės paviršiaus). Erkės renkasi drėgnas vietoves ir prieblandą, todėl dažniau aptinkamos tankiame lapuočių miško jaunuolyne, proskynose, krūmuose, aukštoje žolėje.

Po buvimo gamtoje atidžiai apsižiūrėkite visą kūną: paausius, pakinklius, kirkšnis, pažastis, sprandą. Ieškodami erkių gerai išsišukuokite plaukus, nusiprauskite po dušu, persirenkite kitais rūbais, o vilkėtus rūbus pakabinkite negyvenamoje patalpoje ar saulėtoje vietoje, nes sausame ore erkės išgyvena labai trumpai.

Naudokite erkes atbaidančias priemones ( repelentus).

Ką daryti įkandus erkei? Kuo greičiau ją ištraukite. Pincetu ar pirštų galais pamėginkite sučiupti erkę kaip galima arčiau galvos (nespausti erkės kūnelio!) ir truktelėkite ją atgal. Apiplaukite žaizdelę vandeniu su muilu ar dezinfekuokite. Jeigu erkės įkandimo vietoje atsiranda paraudimas, blogai jaučiatės (simptomai panašūs į gripo), nedelsdami kreipkitės į gydytoją.

 

Papildoma informacija: https://www.erkes.lt/ ir  http://www.ulac.lt/lt/erkes

 



 

Autorius:
Joana Marozienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos